VNU

Vakbeurs Hout & Meer van de markt gehaald


Jaarbeurs trekt het initiatief voor de beurs Hout & Meer terug. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat de houtverwerkende sector ook in 2014 niet van plan is te investeren in kapitaalgoederen. De markt zal naar verwachting pas in de loop van 2015 voorzichtig herstellen. Volgens de beursorganisator is er op dit moment onvoldoende draagvlak voor een dergelijk evenement. Hout & Meer stond dit najaar gepland.


Het onderzoek is uitgevoerd onder timmerfabrikanten. Dit is gebeurd in opdracht van Jaarbeurs met als doel de marktpotentie voor Hout & Meer in kaart te brengen.

In 2012 en 2013 hebben timmerfabrikanten het zwaar gehad, constateert USP Marketing Consultancy, gespecialiseerd onderzoeksbureau in de bouw en installatie. Door de bank genomen zijn omzet en rendement met 30% tot 50% gedaald. Bedrijven die hun hoofd boven water hebben kunnen houden, hebben ingeteerd op hun financiële reserves. Ze hebben investeringen uit- of afgesteld, hebben hun voorraden teruggebracht en het personeelsbestand verder gereduceerd.

Volgens USP Marketing Consultancy is er sprake van aanhoudende malaise. In de periode 2009 tot 2012 had de timmerindustrie het ook al zwaar. De brancheomzet daalde in die periode met 39%, het aantal werknemers onder de timmer-CAO daalde met 41% tot 8.000 personen. De conjuctuurmonitor van het CBS laat zien dat de investeringsverwachtingen voor de timmerindustrie nog steeds negatief zijn.

De ondervraagden geven aan dat er technisch gezien geen noodzaak is op dit moment hun bestaande machinepark te vervangen. De kwaliteit van de machines is zo goed dat ze een zeer lange levensduur hebben, bovendien leidde beperkte inzet van de capaciteit tot weinig slijtage.

Jaarbeurs constateert dat er op dit moment onvoldoende draagvlak is voor een evenement gericht op houtbewerkingsmachines. Beurzen zijn volgens de respondenten een belangrijke bron voor informatie. Volgens de beursorganisator zijn er nog voldoende alternatieven voor de branche om elkaar te ontmoeten. Voorbeelden daarvan zijn HoutPro+ voor leveranciers van houtbewerkingsmachines en de BouwBeurs geflankeerd door de beurzen GEVEL en Renovatie tijdens de Week van de Bouw in februari 2015.

De belangrijkste punten en uitkomsten uit het onderzoek vindt u in de samenvatting ‘Marktperspectieven Nederlandse houtverwerkende industrie’.  
 

Meer informatie


Voor al uw vragen kunt u op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur contact opnemen met de afdeling Customer Service.

T :+31 (0)30 295 29 99
E : Customerservice

Mediacontacten


Jaarbeurs
Wim Weijmans

T : +31 (0)30 - 295 2796
E: Mediacontacten

Week van de Bouw


Jaarbeurs presenteert de Week van de Bouw.
Vijf dagen waarin alle schakels van bouw en vastgoed verenigd zijn in Jaarbeurs Utrecht.
Een combinatie van vakbeurzen, debat, awards, netwerkbijeenkomsten, festival en congressen.

>> Meer informatie